Aktuellt

Coronavirus

Den 29 september blir allt som vanligt igen, ELLER?

2021-09-28 Roberth Klarqvist

Restriktionerna kring pandemin har gått in i en ny fas.
Från den 29 september har Folkhälsomyndigheten beslutat att öppna upp samhället igen och vi kan nu se att mer återgår till det ”normala”.
Hur påverkar detta oss inom personlig assistans?
Du som personlig assistent har ett betydelsefullt arbete varför vi måste be er att fortsätta tänka efter före. Kanske måste du hålla i och hålla ut ett tag till.
Det finns fortfarande en hel del människor i vårt samhälle som inte är vaccinerade av olika anledningar. Några är barn som ni arbetar med. Några får inte ta vaccinet pga grundsjukdomar.
Andra kanske inte vågar. Du som personlig assistent kommer troligen möta dessa människor i ditt arbete.
Vaccinet verkar för närvarande ha en god effekt på ett sådant sätt att de som är fullvaccinerade inte blir lika svårt sjuka. Dock blir fortfarande fullvaccinerade smittade och sjuka.
Finns det dessutom underliggande sjukdomar eller andra anledningar till lågt immunförsvar kan fullvaccinerade fortfarande drabbas väldigt hårt vid covidinfektion.

Om någon tror att ovaccinerade är den enda gruppen som smittar andra så är detta direkt fel.
Vi kan se att även fullvaccinerade smittar andra fullvaccinerade om än i mindre utsträckning.

Både inom sjukvården och andra omsorgsyrken finns för närvarande en diskussion hur vi ska hantera den närmaste framtiden.
Ingen vet hur det kommer bli men vi kan enas om att all vård- och omsorgspersonal måste leva och agera med försiktighet även efter den 29 september.

Efter samtal med smittskyddsköterska, Monica Lindqvist Smittskydd och vårdhygien Dalarna, önskar vi i samråd ber er om att fortsätta följa våra riktlinjer;

  • Håll avstånd på offentliga platser
  • Ha ALLTID god handhygien
  • Gå inte till arbetet med symptom, testa dig
  • Använd munskydd eller visir vid arbete närmare än 1 meter

Slutligen.
Ni har gjort ett fantastiskt arbete under hela pandemin. Ni har ställt upp för varandra, visa omtanke och respekt för brukaren, brukarens familj och era arbetskamrater.
Vi har arbetat som ett lag och hållit ihop. Låt oss fortsätta ett tag till i väntan på hur allt utvecklar sig.

Med hopp om förståelse
Roberth med vänner